Vyhľadávanie


Rozšírené vyhľadávanie

Posledný článok
Odborná exkurzia na FPV UCM

Pridané: 15.11.2024

Zobraziť celý článok...

Najnovšia fotografia

Absolventská výstava Spojler


Dnes je na obed







RSS zdroje

rss RSS novinky
rss RSS články
rss RSS galéria


Partneri a sponzori

Talentcentrum v Trnave

Končím školu

progeCAD logo

ISIC

Národný projekt: Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva

Zvyšovanie kvality vzdelávania v základných a stredných školách s využitím elektronického testovania

Národný projekt - Rozvoj stredného odborného vzdelávania

Facebook stranka školy

Instagram stranka školy

Xtra Slovakia s. r. o.

Enviral

Saneca




MACERÁCIA

MACERÁCIA


MACERÁCIA


MACERÁCIA


MACERÁCIA


MACERÁCIA


MACERÁCIA - zjednodušene povedané znamená lúhovanie za studena. Pri tomto procese dochádza k oddeľovaniu aromatických, liečivých a chuťových látok z nositeľa, napríklad z byliniek, do nosiča, napríklad do cukrového roztoku. Macerácia prebieha vždy za studena pri teplote do tridsať stupňov Celzia.

Základné formy macerácie sú lúhovanie vo vode, v liehu, v oleji a v cukre.

Doba macerácie sa líši podľa druhu suroviny a koncentrácie alkoholu od 24 hodín - 3 dni. Bylinné likéry sa lúhujú podstatne dlhšie, a to až dva týždne. Alkohol je v priemere 60 až 70 %. Silnejší alkohol maceráciu urýchľuje, slabší naopak predlžuje.

Čo všetko sa dá macerovať:
Ovocie Sušená kôra z citrusových plodov Listy a kvety rastlín Korene a tvrdé plody Byliny

Macerát alebo macerovaný olej je v podstate nosný olej, ktorý slúži ako „rozpúšťadlo“ na extrakciu liečivých vlastností danej rastliny či plodov. Najčastejšie sa na maceráciu používajú mandľový, slnečnicový, olivový, kokosový, či jojobový olej.

Infovek MVP SŠ ISIC
© SŠ Hlohovec 2010 - 2024 | Vytvoril Peter Kianička
Spojená škola, Nerudova 13, 92001 Hlohovec
tel: 033 7320076, e-mail: ss.hlohovec@zupa-tt.sk