MACERÁCIA
MACERÁCIA - zjednodušene povedané znamená lúhovanie za studena. Pri tomto procese dochádza k oddeľovaniu aromatických, liečivých a chuťových látok z nositeľa, napríklad z byliniek, do nosiča, napríklad do cukrového roztoku. Macerácia prebieha vždy za studena pri teplote do tridsať stupňov Celzia.
Základné formy macerácie sú lúhovanie vo vode, v liehu, v oleji a v cukre.
Doba macerácie sa líši podľa druhu suroviny a koncentrácie alkoholu od 24 hodín - 3 dni. Bylinné likéry sa lúhujú podstatne dlhšie, a to až dva týždne. Alkohol je v priemere 60 až 70 %. Silnejší alkohol maceráciu urýchľuje, slabší naopak predlžuje.
Čo všetko sa dá macerovať:
Ovocie
Sušená kôra z citrusových plodov
Listy a kvety rastlín
Korene a tvrdé plody
Byliny
Macerát alebo macerovaný olej je v podstate nosný olej, ktorý slúži ako „rozpúšťadlo“ na extrakciu liečivých vlastností danej rastliny či plodov. Najčastejšie sa na maceráciu používajú mandľový, slnečnicový, olivový, kokosový, či jojobový olej.