Nachádzate sa:
SOŠ > Oznamy >
Čo bolo > Laboratórne cvičenia počas dištančného vzdelávania
Laboratórne cvičenia počas dištančného vzdelávania
Macerácia
Maceračné metódy:
Krátkodobá macerácia:
-je to jednostupňová macerácia pri normálnej teplote
-prebieha za občasného premiešavania
-vylúhovanie trvá 30 minút
-používa sa na prípravu niektorých nálevov pri normálnej teplote zo sliznatých drog
-droga sa maceruje vodou, výluh sa bez lisovania filtruje cez vatu na gáze
a premyje sa vodou tak, aby sa získalo predpísané množstvo
Dlhodobá macerácia:
-pri zvýšenej teplote
-trvá 3 -7 dní
-používa sa na prípravu niektorých tinktúr, výnimočne extraktov
-droga s vylúhovadlom sa zvyčajne premiešava 7 dní v dobre uzatvorenej nádobe na tmavom mieste
-po scedení, vylisovaní a doplnení sa výluh nechá stáť najmenej 12 hodín a upraví sa na predpísané hodnoty kvalitatívnych ukazovateľov
-v porovnaní s krátkodobou maceráciou pri normálnej teplote je nevýhodou rozklad niektorých termolabilných látok alebo tvorba zákalov a zrazenín
ČO VŠETKO SA DÁ MACEROVAŤ
Ovocie
Sušená kôra z citrusových plodov
Korene a tvrdé plody
Byliny