Chemické pokusy III.BF - Faraónové hady
Pokus Faraónove hady možno urobiť z vecí, ktoré sú bežne dostupné. Je zaujímavé sledovať, ako z malej kôpky vyrastajú a krútia sa čierne hady. Pri pečení koláča dávame bežne do cesta sódu bikarbónu alebo kypriaci prášok a po upečení (samozrejme v tých vydarených prípadoch) vidíme, že nám trochu vyrástlo. Naše hady vznikali podobným spôsobom…
Pomôcky: nehorľavá podložka, kryštálový cukor, popol, lieh (alebo pevný lieh), sóda bikarbóna, zapaľovač alebo zápalky.
Postup:
- Na nehorľavú podložku nasypeme popol, ktorý navlhčíme liehom. (Ak použijeme pevný lieh, postačí nakrájať ho na malé kúsky.)
- Zmiešame tri polievkove lyžice kryštálového cukru s jednou lyžicou sódy bikarbóny.
- Zmes sódy a cukru nasypeme na popol s liehom.
- Zmes zapálime a pozorujeme.
Vysvetlenie: Oheň, z popola a liehu, zahrieva cukor, z ktorého vznikne karamel a ten spolu s oxidom uhličitým vytvára penu. CO2 vznikol tepelným rozkladom sódy bikarbóny (hydrogenuhličitan sodný).
Karamel na vzduchu rýchlo tuhne (tak vznikajú hady). Ak by sme chceli urýchliť rast hada, pripravíme zmes cukor:sóda v pomere 3:2.
Video