Vyhľadávanie


Rozšírené vyhľadávanie

Posledný článok
Odborná exkurzia na FPV UCM

Pridané: 15.11.2024

Zobraziť celý článok...

Najnovšia fotografia

Absolventská výstava Spojler


Dnes je na obed







RSS zdroje

rss RSS novinky
rss RSS články
rss RSS galéria


Partneri a sponzori

Talentcentrum v Trnave

Končím školu

progeCAD logo

ISIC

Národný projekt: Elektronizácia vzdelávacieho systému regionálneho školstva

Zvyšovanie kvality vzdelávania v základných a stredných školách s využitím elektronického testovania

Národný projekt - Rozvoj stredného odborného vzdelávania

Facebook stranka školy

Instagram stranka školy

Xtra Slovakia s. r. o.

Enviral

Saneca




Chemické pokusy III.BF - Faraónové hady

Chemické pokusy III.BF - Faraónové hady


Chemické pokusy III.BF - Faraónové hady


Chemické pokusy III.BF - Faraónové hady


Pokus Faraónove hady možno urobiť z vecí, ktoré sú bežne dostupné. Je zaujímavé sledovať, ako z malej kôpky vyrastajú a krútia sa čierne hady. Pri pečení koláča dávame bežne do cesta sódu bikarbónu alebo kypriaci prášok a po upečení (samozrejme v tých vydarených prípadoch) vidíme, že nám trochu vyrástlo. Naše hady vznikali podobným spôsobom…


Pomôcky: nehorľavá podložka, kryštálový cukor, popol, lieh (alebo pevný lieh), sóda bikarbóna, zapaľovač alebo zápalky.

Postup:

  1. Na nehorľavú podložku nasypeme popol, ktorý navlhčíme liehom. (Ak použijeme pevný lieh, postačí nakrájať ho na malé kúsky.)
  2. Zmiešame tri polievkove lyžice kryštálového cukru s jednou lyžicou sódy bikarbóny.
  3. Zmes sódy a cukru nasypeme na popol s liehom.
  4. Zmes zapálime a pozorujeme.

Vysvetlenie: Oheň, z popola a liehu, zahrieva cukor, z ktorého vznikne karamel a ten spolu s oxidom uhličitým vytvára penu. CO2 vznikol tepelným rozkladom sódy bikarbóny (hydrogenuhličitan sodný).




Karamel na vzduchu rýchlo tuhne (tak vznikajú hady). Ak by sme chceli urýchliť rast hada, pripravíme zmes cukor:sóda v pomere 3:2.

Video



Infovek MVP SŠ ISIC
© SŠ Hlohovec 2010 - 2024 | Vytvoril Peter Kianička
Spojená škola, Nerudova 13, 92001 Hlohovec
tel: 033 7320076, e-mail: ss.hlohovec@zupa-tt.sk